Aktuelt - Aug 07, 2023

Sei på middagsbordet – et undervurdert fiskeslag?

- Jeg tror at seien er glemt her i Norge. Når folk tenker på sei så er det kanskje litt kjedelig. Den forbindes som oftest med seibiff, men sei kan brukes på mange andre måter, sier Tiago Lopes, soussjef og kokk ved Atlanterhavsparken - Det Norske Akvariet.

Sei på middagsbordet – et undervurdert fiskeslag?

Seibiff med løk er god, norsk tradisjonsmat og en velkjent hverdagsklassiker. Det er kanskje det de fleste forbinder seien med på det norske middagsbordet.

Vi har slått av en prat med noen fiskeelskere for å høre om det stemmer at sei virkelig er et glemt og undervurdert fiskeslag.

Ikke så vanlig i Cascais

Vi møter Tiago i Breisundet Matverksted når han fileterer en stor sei som skal serveres som – ja nettopp – seibiff med sprøstekt løk til gjestene ved akvariet.

- I dag skal jeg servere jordskokk-puré til seien, men det er også godt med frisk salat, potetsalat eller fennikelsalat med litt appelsin i. Det kommer an på hva du liker, sier han.

Tiago bor i Ålesund, men kommer opprinnelig fra den lille kyst- og fiskerlandsbyen Cascais i Portugal. Cascais ligger like ved hovedstaden Lisboa, og er en by som også er godt kjent for Surofi da Sjømatrådet avholder sine årlige klippfiskkonferanser der.

Portugiserne har lange mattradisjoner. De er spesielt glade i fiskeretter, hvor bacalao i utallige varianter er blant de mest kjente.

- Seien er en veldig bra fisk med mye og god smak og bra tekstur, men den er veldig norsk. Vi bruker det ikke så mye i Portugal. Naturligvis så er klippfisk laget av sei noen ganger, men det vanligste og mest populære i Portugal er klippfisk av torsk. Det begynner å bli vanlig med fersk torsk også, men ikke så mye fersk sei, sier Tiago.

Inspirasjon

- Vi trenger bare litt inspirasjon for å jobbe med seien for det er så mye vi kan gjøre med den. Det er en flott fisk med mye fiskesmak – og da mener jeg fiskesmak på en god måte, sier Tiago og ramser opp;

- Vi kan bruke beina og ryggen til å lage en god fiskesuppe. Vi kan steke hele sider på steikepanna med smør – det er veldig godt, eller vi kan legge den på grillen.

- Hvis du har hele fisken så kan du dele den i to og bare legge en hel halvpart rett på grillen med godt krydder på. Det er noe av det mest fantastiske jeg har smakt i mitt liv, sier han og forteller hva han bruker hodet på seien til.

- Hodet på fisken blir som oftest ikke brukt til noe. Noen bruker det til å koke kraft på, og det er det. Men jeg har prøvd både å grille og røyke hodet. Begge deler gir en virkelig god smak, og det er så hyggelig å bare plukke maten med fingrene og bare ta en god bit. Det er så godt!

Kortreist lidenskap

- Jeg er veldig glad i kortreist sjømat og annen mat. Derfor liker jeg å fiske hele året rundt med egen båt i området rundt Ålesund – gjerne i Breisundet og litt utenfor Godøya. Her får jeg fisk som torsk, sei, kolkjeft og flatfisk. Jeg plukker også en del ulike typer skjell, men det gjør jeg helst på Vestnes. Da plukker jeg knivskjell, hjerteskjell, blåskjell og oskjell. Fisk, skjell og skalldyr er en veldig god kombinasjon med mye smaker.

Tiago forteller at han ble oppdratt med sjømat, og er vant til å spise det fra han var veldig liten.

- Jeg har vokst opp sammen med mine bestemødre som begge var kokker. Min bestefar var fisker, og han tok ofte med seg fersk fisk hjem. Jeg fikk masse inspirasjon fra de for det var alltid så mye god mat i hverdagen.

- Dette har gitt meg en lidenskap for fisk og alt som kommer fra havet. Det gjør meg glad når jeg kan gi våre gjester en sjømatopplevelse som de kanskje vil huske for alltid.

En deilig følelse

Torje Sander Roaldsand er åtte og et halvt år (til venstre på bildet), og er på Atlanterhavsparken på fiskekakekurs i vinterferien. Vi spør han og et knippe andre om hva de tenker på når seien er på middagsbordet.

- Da tenker jeg liksom på havet. Jeg ser for meg at jeg er ute på båten til pappa og fisker sei. En deilig følelse.

Det høres ut som fisker Odd Bjarte Husvåg om bord i sjarken «Mona» er enig med Torje. Vi møtte han når han leverte torsk til Marine Sales sitt mottak i Kleivane i Ålesund under Borgundfjordfisket.

Odd Bjarte Husvåg.

- Når vi tilbereder sei hjemme så blir det som oftest seibiff. Filetert, stekt sei sammen med en deilig sky-saus, raspet gulerot og kokte poteter, sier han og legger til et drømmende «off!». Elias Bakkebø på sjarken «Mats» og fiskekjøper Ove Ystenes ved Marine Sales er også glade i sei.

- Ja, sei er godt det. Helst seibiff og fiskekaker, sier Elias.

84 år gamle Elias Bakkebø på sjarken «Mats».

- Sei er favoritten egentlig. Sei med stekt løk, slår Ove fast.

Ove Ystenes.
Fantastisk god

Rolf Grytten kjøper fersk fisk på kaia i Ålesund. I dag er han er ute etter torsk, men snakker gladelig om hvordan det står til med seien hjemme i sin familie.

- Ja, vi spiser sei og seibiff. Det får vi tilgang til hos min svigerfar på Molde. Han fisker sei der. Men det er i grunn kona som lager til det meste i heimen. Jeg er flink å spise, ler han.

Rolf Grytten som skal kjøpe fersk fisk på kaia i Ålesund.

- Nei, jeg er litt usikker på hvordan hun lager til den seibiffen, men den er jo fantastisk god da!

Rekekjøper Roar Osvold, liker også sei, men han spiser ikke det lenger.

Roar Osvold.

- Ja jeg liker sei, men etter at jeg ble gift så ble det slutt på alt som heter seibiff. Jeg er vokst opp med seibiff – og spiste mye seibiff. Jeg hadde en kone som ikke kunne fordra sei. Da ble det ikke sei.

Norsk bondemat

Feltbiolog Dag Holtan er på kaia for å spane på bifangst. Han er mest opptatt av sjeldne fisker, men han også elsker sei.

Feltbiolog Dag Holtan.

- Sei det var en greie når vi vokste opp. Seibiff hadde vi hele tida, så sant det var sesong. Beklageligvis er det mange som ikke vil ha det grå fiskekjøttet, men hjelpe meg - du har jo seikake

– det er jo verdens beste fiskemat! Sei er en utmerket matfisk som i dag dessverre er litt underkjent.

- Bortsett fra seikaker så er det jo seibiff det går i. Det er nå det som er vanlig. Masse smør, løk, poteter og salt og pepper. Helt vanlig norsk bondemat, sier Holtan.

Sei-kampanje

Under Sjømatrådets årskonferanse i Oslo i januar 2023 fortalte produktgruppesjef for fisk og sjømat i Rema 1000, Martine Steen, hvordan de har jobbet for å fremme interessen for seien. Norsk dagligvarebransje omsatte fisk og sjømat for om lag 5,8 milliarder kroner i 2022. 24,8 prosent av dette står Rema 1000 for. Siden høsten 2022 har de jobbet hardt for å øke interessen for sei.
- I samarbeid med en av våre leverandører har vi sett på hva vi kan gjøre for å øke interessen for sei. Dette er - og har vært - en av de mer krevende lanseringene jeg har vært med på. Til tross for at seien er en fantastisk råvare så er barrierene for fisk og sjømat spesielt gjeldende for seien.
- Vi har jobbet med å fange oppmerksomheten i kjøpsøyeblikket gjennom god plassering i butikkene, sameksponering av relevante varer for et fullkomment måltid – og ved å tilby fisken til en lav pris. I tillegg må vi hjelpe forbrukeren til å lykkes med måltidet. Derfor har vi i samarbeid med kokk og kokebokforfatter Bent Stiansen laget en rekke oppskrifter, og gjort disse tilgjengelig for kundene gjennom en QR-kode på pakningen og på en egen internettside.

Fakta om seien

Sei fiskes hele året - gjerne på kysten og i fjorder langs Nordsjøen, og man finner den på dybder ned til 300 meter. Seien kan bli opptil 120 cm og 20 kg, og er en av de viktigste kommersielle fiskeartene i Norge. I 2022 ble det fisket 210.629 tonn sei i rundvekt i Norge. Sett i forhold til totalfangsten per art er seien den arten i Norge som i størst grad blir videreforedlet til klippfisk. Hele to tredjedeler av seien som landes i Norge blir til klippfisk.

Populært i Den dominikanske republikk

Ingen andre i hele verden spiser like mye norsk klippfisk av sei som folket i Den dominikanske republikk. I Portugal spises det mest klippfisk av torsk, mens man i Brasil spiser klippfisk av torsk, sei, lange og brosme. Ifølge Norges Sjømatråd er Portugal det landet som spiser mest torsk i verden. De spiser 1/5 av all torsken som fanges i verden, og aller helst vil de at den skal være norsk.

Lære mer om å lage god mat av fisk?

Du finner mer informasjon om Atlanterhavsparkens matverksted her. Du finner Bent Stiansen og Rema 1000 sine oppskrifter på sei her.

Gå til siden for dynamiske minstepriser for en full oversikt over gjeldende dynamiske minstepriser.

Åpne vedlagt PDF i link under for å lese hele saken.