Rundskriv er utgått og erstattet av Rundskriv -
Rundskriv 1 - 2024 | Gjeldende fra: Jan 08, 2024

Regler for omsetning av fersk fisk

Ålesund, 8. januar 2024
Sveinung Flem, Adm.dir
Vidar Naalsund, Salgssjef
§ 1 Formål

Disse regler for omsetning av fersk fisk angir utfyllende salgsvilkår for landing og førstehåndsomsetning av fersk fisk og andre marine ressurser gjennom eller med godkjenning av Sunnmøre og Romsdal Fiskesalslag (heretter Surofi).

§ 2 Rettslig grunnlag og tilknytning

Reglene er hjemlet i lov om førstehandsomsetning av viltlevande marine ressursar, «fiskesalslagslova» (21.6.2013 nr. 75) § 10.

Reglene bygger for øvrig på Surofis forretningsregler, som gjelder uavkortet, og utgjør sammen med disse Surofis alminnelige salgsvilkår for landing og omsetning av fersk fisk og andre marine ressurser.

§ 3 Innmelding

Alle fangster skal meldes inn av fisker til Surofi i god tid før levering. Dette gjelder også fangster der det er inngått kontrakt. Innmelding skal som hovedregel skje elektronisk, hvor Surofi tilbyr ulike alternativer.

Det kan også meldes inn på telefon. Innmelding på telefon må skje innenfor Surofis åpnings- eller vakttider.

Ved direkte levering må kjøper og pris være oppgitt. Prisen må være over gjeldende minstepris.

§ 4 Minstepris

Surofi har minstepris på ferske produkter av en rekke arter av fisk og skalldyr.

Surofi har dynamiske minstepriser for torsk og sei, som endres i takt med underliggende markedsforhold. Grunnlaget for beregningen av dynamiske minstepriser er fastsatt etter forhandlinger med kjøpernes organisasjoner. De dynamiske minsteprisene blir normalt oppdatert hver 14. dag.

Minsteprisene på andre arter fastsettes etter forhandlinger med kjøpernes organisasjoner. Det er forhandlinger 3 ganger i året, med hovedforhandling i januar.

§ 5 Omsetningsformer

For ferske produkter som omsettes i henhold til dette regelverket tilbyr Surofi følgende omsetningsformer:

  • direkte levering
  • auksjon
  • kontrakt
  • egenovertakelse for kaisalg.
§ 6 Direkte levering

Fisker kan gjøre avtale om fast levering med kjøper. Slik avtale kan inngås uten medvirkning fra eller informasjon til Surofi. Avtalt pris skal ved avtaleinngåelse, eventuell reforhandling og ved levering ikke ligge under gjeldende minstepris.

§ 7 Auksjon

Surofi kan avholde auksjon etter anmodning fra fisker. Auksjonen kan gjennomføres elektronisk på Surofi sitt nettbaserte auksjonssystem eller på telefon. Surofi avgjør etter samtale med fisker hvilken auksjonsform som skal benyttes.

Følgende regler gjelder for auksjonen:

  • Fisker må velge utbudsområde, det vil si det geografiske området som en eventuell kjøper må ligge innenfor.
  • Eventuell fastsatt akseptpris må være over gjeldende minstepris. Denne må i tilfelle settes før fangsten bys ut for salg.

Dersom det ikke er fastsatt akseptpris, kan fisker likevel trekke seg fra bud som er under gjeldende gjennomsnittspris.

Gjennomsnittsprisen beregnes av omsatt kvantum for hvert enkelt produkt de siste 21 dagene. Den oppdateres hver tirsdag og gjelder for de kommende syv dagene.

§ 8 Kontrakt

Kontrakt forhandles mellom rederi og kjøper. Surofi kan bistå i forhandlingene. Etter fullførte forhandlinger skriver Surofi kontrakten på standard kontraktsformular som oversendes rederi og kjøper for bekreftelse.

Kontrakt må inngås før landing, eventuelt før første landing, og kan gjelde for bare én tur, for et lengre tidsrom eller et avtalt totalkvantum (se § 9).

Kontrakten må inneholde avtalt pris på de produkter den omfatter. Dersom fisket gir en annen hovedfangst enn det kontrakten omfatter, er kontrakten ikke gyldig. Alle priser skal være over eventuell gjeldende minstepris.

Ellers henvises til kontraktsformularets betingelser.

§ 9 Langsiktige kontrakter

Langsiktige kontrakter defineres som kontrakter med minst 2 måneders varighet. Kontrakten kan gjelde ett eller flere fiskeslag, og det kan også avtales et øvre totalkvantum som skal omfattes av kontrakten. Kontrakten må være inngått før første landing.

Kontrakten forhandles som det fremgår av § 8, 1. avsnitt. Kontraktens betingelser med hensyn til pris, varighet og eventuelt totalkvantum for kontrakten må fremgå av kontrakten.

Prisene skal være fast minst 2 måneder fra avtaleinngåelse. Ved eventuell reforhandling når første (og eventuelt påfølgende) fastprisperiode utløper, gjelder at nye priser tilsvarende skal gjelde for minimum 2 måneder. Slike nye prisavtaler skal rapporteres til Surofi før de trer i kraft. Prisene skal på tidspunktet for avtaleinngåelse, eventuell senere reforhandling og ved levering ikke ligge under eventuell gjeldende minstepris.

Rederi og kjøper er innforstått med at kontrakten står tilbake for eventuelle reguleringer som Surofi beslutter å innføre i henhold til fiskesalgslagsloven § 13, dvs at båter som leverer på kontrakt må tilpasse seg til reguleringene på lik linje med resten av flåten. Dette gjelder uansett type regulering.

§ 10 Egenovertakelse for kaisalg

Surofi kan gi fisker adgang til egenovertakelse for kaisalg (kaisalgsløyve).

Løyvet gjelder for det kalenderåret det utstedes. Løyvet gjelder for et bestemt fartøy og kan ikke overdras til andre fartøy.

Fritidsfiskere som ønsker å drive kaisalg av kvotebelagte arter må benytte fartøy som er registrert i Småbåtregisteret eller Skipsregisteret. Både yrkesfiskere og fritidsfiskere som skal drive kaisalg må være registrert i enhets- og foretaksregisteret. Etter å ha mottatt kaisalgsløyvet, må de registreres i Fiskeridirektoratets kjøperregister.

Løyvet gjelder salg direkte til forbruker. Med forbruker menes kun private husholdninger. Det er ikke tillatt å selge til storhusholdninger som hoteller, restauranter, institusjoner o.l.

Salget skal foregå direkte fra båt ved kai. Det skal føres kassadagbok som skal inneholde dato, fiskeslag, kilo og oppnådd salgspris. Elektronisk sluttseddel fylles ut hver dag. Eventuelt usolgt kvantum skal meldes tilbake til salgslaget umiddelbart.

Kaisalgsløyvet skal finnes synlig ombord i fartøy. Fartøyet skal ha synlig merke og navn.

Dersom Løyvet blir tilbaketrukket, gjelder forvaltningslovens bestemmelser.

§ 11 Landings- og sluttseddel

Forskrift om landings- og sluttseddel av 06.05.2014 (Landingsforskriften) gjelder ved landing, mottak og omsetning av fisk fra norske fartøy, uansett hvor de befinner seg.

Forskriften omfatter blant andre fisker («enhver som lander») og kjøper av fisk i førstehåndsmarkedet. Den omfatter også salgslagene. Den gir et detaljert regelverk som skal følges ved veiing, krav til vekter, utfylling, signering og innsending av landings- og sluttsedler med mer.

Utover denne henvisningen til landingsforskriften har Surofi utarbeidet utfyllende rundskriv om Elektroniske sedler/elektronisk signering og korreksjon av sedler.

§ 12 Reklamasjoner

Regler for reklamasjon er beskrevet i Surofi sine forretningsregler kapittel 4. Det henvises til disse reglene, og da særlig § 28, som omhandler fersk fisk og andre ferske marine ressurser.

Denne forskriften er bare tilgjengelig som PDF-vedlegg.